13

/13

Žil Šansorel

Zvuk estetike Žil Šansorel (Gilles Chancereul), jedan od najvećih evropskih eksperata za žičane instrumente, početkom septembra bio je gost Centra lepih umetnosti “Guarnerius”. Osim stručnih saveta, procena vrednosti i popravki žičanih instrumenata, Šansorel je Beograđanima poklonio i jedan nesvakidašnji događaj – “Izložbu koja svira”, tokom koje su posetioci “Guarneriusa” imali  jedinstvenu priliku da se upoznaju sa [...]

2011-03-12T17:40:07+00:00 januar 25th, 2011|Categories: Pleasure|Tags: , , , , , |0 Comments

Dragana Ćosić

HRANA… Probala sam najrazličitiju hranu dalekih kuhinja, a ono što se definitivno nikada neće naći u mom tanjiru su bube (iz, čini mi se, evropskom čoveku razumljivih razloga) i konjetina. Kada sam na poslu, najradije jedem salate na svim onim mestima oko Beogradanke koja nude takav obrok. Sviđa mi se i što je nedavno u mom [...]

2010-10-29T23:47:17+00:00 jul 2nd, 2010|Categories: Moj Izbor|Komentari su isključeni na Dragana Ćosić

Španska magija iz tri reda buradi

Jedinstvene arome i konstantan kvalitet, kao i vrlo interesantan istorijat njegovog nastanka, zaslužni su što je špansko pojačano vino sherry postalo jedan od najpopularnijih aperitiva, ali i dizestiva na svetu. Ne zna se tačno kada je počela proizvodnja pojačanih vina, ali se zna da su Feničani još 1100. godine p.n.e. doneli proces vinifikacije na jug Spanije, [...]

2011-05-23T21:41:13+00:00 jul 2nd, 2010|Categories: Vinoskop|Komentari su isključeni na Španska magija iz tri reda buradi

Vlada Divljan

Novi početak, isti bunt   Uvek su mi bili sumnjivi staloženi, samouvereni tipovi sa dubokim glasovima i izrazenim beogradskim akcentom. Kako da živis ovde i budeš zaista takav? Od svih njih, najsumnjiviji mi je uvek bio Vlada Divljan, stalno nasmešen i sa onim šiškama preko čela. Spreman da mu zbog jedne jedine ploče (a i činjenice [...]

2011-05-10T09:47:28+00:00 jul 2nd, 2010|Categories: Intervju|Komentari su isključeni na Vlada Divljan

Hotel-vinarija Zdjelarević

Riznica slavonske tradicije Probudite se, a prvi pogled vam se susretne sa vinogradima razlivenim po brežuljku koji se proteže na desetak metara od vas. A onda se spustite do restorana i uživate u čarolijama tradicionalne slavonske kuhinje i modernih slow food specijaliteta, koje dopunjujete odličnim vinima. Boravak u „Hotelu-vinariji Zdjelarevic“ najbolji je način da se upoznaju [...]

2011-02-10T21:29:34+00:00 jul 2nd, 2010|Categories: Putopis|Komentari su isključeni na Hotel-vinarija Zdjelarević

Sovinjon beli izbliza

Sovinjon beli bio je tema simpozijuma organizovanog krajem avgusta u Gracu, u austrijskoj pokrajini Štajerskoj, a prisustvo dvojice stručnjaka koji pripadaju samom vrhu švetskog vinarstva dalo je dodatnu težinu ovom izvanrednom kongresu. To je, inače, bio prvi kongres u svetu posvećen samo jednoj sorti. Sovinjon beli (sauvignon blanc) jedna je od najstarijih poznatih sorti vinove loze [...]

2010-10-30T10:44:52+00:00 jul 2nd, 2010|Categories: Reč sommeliera|Komentari su isključeni na Sovinjon beli izbliza

Začini

Istinski doživljaj za trpezom svakako bi bio nepotpun bez začina, a pošto oko teme „slaganje začina i vina“ postoji velika konfuzija, pokušaćemo da razjasnimo najvažnije stvari u vezi sa ovim segmentom slaganja hrane i vina. Naime, kroz ovaj serijal tekstova mogli smo da primetimo da se vino slaže sa hranom po ukusu, mirisu i fizičkim nadražajima [...]

2011-02-10T21:50:48+00:00 jul 2nd, 2010|Categories: Hrana i vino|Komentari su isključeni na Začini

Cameron Munter

Jedini optimista u Srbiji Njegova ekselencija Cameron Munter, ambasador Sjedinjenih Američkih Država u Srbiji, zanimljiv je diplomata. Iako je predstavnik super-sile u maloj zemlji sa mnogo problema, on svaki put kad mu se ukaže prilika obiđe neki novi kraj Srbije, gde svraća do seoskih domaćinstava, sedi sa domaćinima i uz hranu i rakiju raspravlja sa njima [...]

2011-01-12T13:41:18+00:00 jul 1st, 2010|Categories: Intervju|Komentari su isključeni na Cameron Munter