10

/10

Carménère

Izgubljena sorta Iako je karmenjer (carmenere) jedna od najstarijih bordoskih sorti grožđa, zbog otežanog uzgoja u hladnijim klimatima sa povišenom vlažnošću vazduha, gotovo da je isčezao iz evropskih vinograda. Benefit karmenjera, osim duboke crvene boje, ogledao se i u izrezenoj aromi u dobrim godinama, koja je varirala od herbalne do nota animalnog. Činjenica da za potpuno [...]

2011-11-19T21:31:15+00:00 jul 30th, 2010|Categories: Vinoskop|Komentari su isključeni na Carménère

Sirevi – Gruyere

U ovom nastavku serijala „Sir i vino“ predstavićemo švajcarski sir gruyere, za koga je rezervisano mesto na svakom cheese boardu širom sveta. Gradic Grijer (Gruyere), u kome se već vekovima pravi istoimeni sir, deo je švajcarskog kantona Friburg (Fribourg). Sir grijer pripada grupi tvrđih sireva debele kore, često vaksiranih, nauljenih ili umotanih u krpu, a u [...]

2011-02-10T21:49:47+00:00 jul 30th, 2010|Categories: Hrana i vino|Komentari su isključeni na Sirevi – Gruyere

Benvenuto Brunello

Dobrodošlica jednoj precenjenoj berbi Prekrasne zidine „fortezze“ u Montalcinu i ove su godine ugostile hiljade posetilaca prezentujući brunello i rosso di Montalcino iz berbe 2003, odnosno 2006. Na žalost, nije se imalo videti ništa impresivno. Već odavno je poznato da je 2003. bila vrlo teška godina za vinare, posebno za one koji u vinogradima imaju komplikovanu [...]

2010-10-28T23:45:09+00:00 jul 30th, 2010|Categories: Reč sommeliera|Komentari su isključeni na Benvenuto Brunello

Oliver Njego

Put do odgovora Kada se sretnete sa Oliverom Njegom, on vas prosto zatrpa sobom. Glasom, energijom, ogromnim telom koje stalno nešto radi i nekud ide. Onda vas, potpunog neznanca, uz put zgrabi za ruku i odvede da to radite i tamo idete s njim, probijajući se kroz probleme kao tenk, samo što ponekad odjednom, bez vidljivih [...]

2011-05-10T09:42:27+00:00 jul 30th, 2010|Categories: Intervju|Komentari su isključeni na Oliver Njego